نکاتی در مورد پیشگیری از بیماری آبله مرغان
در پاسخ به سوالات متعددی که در مورد پیشگیری از بیماری آبله مرغان , با توجه به شیوع بسیار زیاد و عوارض آن مطرح می شود، نظرات معتبر را برای اطلاع شما ذکر میکنم.
باید مطمئن بشویم که فردی که در تماس بوده است ، سابقه حتمی از گرفتن بیماری در سال های قبل دارد( در این صورت ایمن است) و نیاز به کار خاصی نیست و اگر مطمئن نبودیم٫ می شود سریع آنتی بادی ضد واریسلا را چک کرد [مثبت بودن دلیل ابتلا قبلی و ایمنی است] این که آیا تماس قابل توجه داشته است یا نه، که شامل این موارد هست : ۱. افرادی که در یک خانه زندگی میکنند ۲ . تماس ۵ دقیقه یا بیشتر و به عقیده بعضی بیشتر از یک ساعت داشته است. ۳. نوزادان ۴. تماسهای مهم بیمارستانی در صورت وجود هر یک از ۴ مورد بالا [ تماس قابل توجه ] اقدامات پیشگیرانه لازم است اقدامات لازم اگر فرد سالم است بهترین اقدام در سن بالای یکسال تزریق واکسن است.
در افراد با ضعف سیستم ایمنی ، گروهی از نوزادان ، خانم های حامله ، یا اگر مسن باشد( به شرطی که زیر ده روز از تماس با فرد آبله مرغان بیشتر نگذشته باشه) داروی واریسلا زوستر ایمنوگلوبولین [VariZig] که متاسفانه در ایران موجود نیست را باید به آن فرد تزریق کرد و اگر موجود نبود IVIG را با دوز ۴۰۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم برای برای یک بار استفاده نمود ، که آن هم متاسفانه بسیار کم است.
با توجه به اینکه پیشنهاد های پروفیلاکسی مانند واکسن – ایمونوگلوبولین اختصاصی واریسلا و حتی اغلب IVIG نیز – در ایران یا موجود نیست و یا تهیه ان سخت است ، بعضی از متخصصین پیشنهاد میکنند که برای افراد با سیستم ایمنی پایین ، یا افرادی که به هر دلیل پیشگیری از واریسلا برای انها مد نظر است ، داروی اسیکلوویر به میزان ۲۰ میلیگرم به ازای هر کیلو به ازای هر دوز برای ۴ بار در روز که ماکسیمم ۳/۲ گرم هست یا والاسیکلوویر به میزان ۲۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم برای سه بار در روز ماکسیمم ۳ گرم تجویز شود.
دقت کنید که این تجویز باید هفت روز پس از تماس و برای ۷ روز استفاده شود. سازمان بهداشت انگلیسی بیان میکند که تا ۱۴ روز پس از تماس هم امکان استفاده از اسیکلوویر وجود دارد . داروی اسیکلوویر و والاسیکلویر فرقی با هم ندارند. فقط والاسیکلویر دوز و اثار سوء جانبی کمتری دارد . در سن زیر دو سال والاسیکلویر پیشنهاد نمی شود. باید در نظر گرفت که این پروفیلاکسی موجب پیشگیری کامل و یا کم شدن علائم در صورت ابتلا ، خواهد شد.
آقای دکتر محمد رحیم کدیور (فوق تخصص عفونی کودکان)