رژیم غذایی مدیترانه‌ای می‌تواند خطر ابتلا به زوال عقل را تا ۲۸ درصد کاهش دهد

سال هاست که متخصصان مغز و اعصاب به دنبال دارویی هستند که بتواند زوال عقل (دمانس) را مهار کند. با این حال، حتی با وجود اینکه داروهای آنتی‌بادی جدید مانند کیسونلا (دونانماب) ساخت شرکت الی لیلی، پلاک‌های آمیلوئید را با هزینه‌ای تقریباً ۳۲۰۰۰ دلار در سال از بین می‌برند ، پیشگیری هنوز ارزان‌تر – و ایمن‌تر – از درمان در مراحل پیشرفته به نظر می‌رسد.

اکنون یک تحلیل ۱۳ ساله از بیش از ۱۳۰ هزار بریتانیایی میانسال، شواهد تازه‌ای ارائه می‌دهد مبنی بر اینکه آنچه بر سر سفره گذاشته می شودنیز می‌تواند به همان اندازه مهم باشد.

یک تیم تحقیقاتی کره‌ای از بیمارستان سورنس دانشگاه یونسی دریافته است افرادی که رژیم‌های غذایی مدیترانه‌ای یا MIND – غنی از روغن زیتون، ماهی، آجیل، انواع توت‌ها و سبزیجات برگ‌دار – را به شدت رعایت می‌کنند، می‌توانند خطر ابتلا به زوال عقل را تا ۲۸ درصد کاهش دهند.

برای این پژوهش از داده‌های بانک زیستی بریتانیا برای ارزیابی کیفیت رژیم غذایی در پنج شاخص و پیگیری تشخیص زوال عقل ( دمانس) در طول زمان استفاده کرد. محققان عادات غذایی شرکت‌کنندگان را از طریق یک پرسشنامه غذایی معتبر ارزیابی کرده و آنها را با سوابق پزشکی مطابقت دادند، سپس آنها را به طور متوسط ​​​​۱۳.۵ سال پیگیری کردند.

کسانی که سالم‌ترین رژیم‌های غذایی را دنبال می‌کردند، طبق اندازه‌گیری‌های انجام شده توسط غربالگری پایبندی به رژیم غذایی مدیترانه‌ای (MEDAS)، امتیاز رژیم غذایی MIND، امتیاز غذای توصیه‌شده (RFS) و شاخص تغذیه سالم جایگزین (AHEI)، به‌طور مداوم میزان کمتری از زوال عقل را نشان دادند.

در مقابل، افرادی که رژیم غذایی آنها بر اساس شاخص التهابی رژیم غذایی تعدیل‌شده با انرژی (EDII) التهابی‌تر بود، 30 درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری بودند.

لازم به ذکر است رژیم غذایی مدیترانه‌ای یک الگوی غذایی سالم است که بر اساس غذاهای سنتی کشورهای اطراف دریای مدیترانه، مانند یونان، ایتالیا و اسپانیا، الگوبرداری شده است. این رژیم بر مصرف زیاد میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، آجیل و روغن زیتون به عنوان چربی سالم تاکید دارد. مصرف متوسط ماهی، مرغ و محصولات لبنی نیز در این رژیم توصیه می‌شود، در حالی که مصرف گوشت قرمز و شیرینی‌ها محدود است. طبق گفته متخصصان تغذیه، این رژیم غذایی با فواید سلامتی متعددی از جمله کاهش خطر بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و برخی سرطان‌ها و بیماری های مغزی همراه است

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40315790

بیست ویکم تیر ماه 1404