وبا چیست ؟

وبا چیست ؟

وبا یک بیماری اسهالی واگیردار و خاص انسان است که توسط نوعی باکتری بنام ویبریوکلرا ایجاد می شود . این بیماری در صورت عدم پیشگیری و درمان به موقع و مناسب ، بسیار کشنده است.

این بیماری بیشتر در نقاط گرم و مرطوب و در تمام ماههای سال به خصوص از اردیبهشت تا آبان ماه دیده می شود .

علائم بالینی و خصوصیات بالینی بیمار مبتلا به وباچیست ؟
اسهال آبکی حجیم و سریع السیر و جهنده ، با دفعات اجابت مزاج غیرقابل شمارش و بسیار زیاد
اسهال بدون تب و بدون دل درد و پیچشکم
استفراغ بدون حالت تهوع قبلی
گرفتگی ( اسپاسم ) و درد عضلات پشت ساق پا
عطش و تشنگی فراوان
کم شدن یا قطع ادرار


در صورت عدم جایگزینی سریع مایعات و الکترولیت های بدن ( سدیم ، کلر ،‌پتاسیم و …) ۲۵ تا ۵۰ درصد از موارد مبتلا به بیماری وبا منجر به مرگ می شوند. حدود ۹۰٪بیماران بدون علامت بوده و یا اسهال خفیف دارند ولی در صورت اسهال آبکی شدید ، از اولین مدفوع شلتا شوک ۴ تا ۱۲ ساعت و تا مرگ ۱۸ ساعت تا چند روز بیشتر طول نمی کشند.
اولین شکایت بیمار ، احساس پری و غرغر شکم است سپس اسهال آبکی شبیه آب برنج و اکثراً بدون بو ایجاد می شود.  


راههای انتقال بیماری وبا و منابع شایع این بیماری چیست؟
الف ) راه تماس مستقیم:
بیماری می تواند از طریق دست های آلوده ، تماس بامواد دفعی و استفراغ بیماران و یا وسایل و لوازم آلوده به مدفوع بیمار منتقل شود.
 

ب ) راه تماس غیرمستقیم:
1- مصرف آب آلوده به مدفوع ( آلودگی آب توسطمدفوع به طور ثانوی ، دفع ناصحیح فاضلاب و نشت آن به آب آشامیدنی ) منابع آب حفاظت نشده مانند چاهها ، دریاچه ها ، استخرها ، جوی ها و…
2- استحمام یا شستشوی لوازم آشپزخانه در آب آلوده
3- شستشوی سبزی و میوه ها با آب آلوده
4- یخ آلوده که از آب آلوده تهیه شده باشد.
5- غذاهای آلوده که در خارج از یخچال نگهداری شوند و انبار کردن غذاهایی همچون شیر ، برنج پخته ، تخم مرغ و …. در خارج از یخچال
6- غذاهای دریایی ناپخته و خام مثل صدف ، ماهی و…
7- تغذیه کودکان و نوزادان با بطری ( آلوده ) به جای شیرمادر نیز می تواند یک عامل انتقال بیماری باشد.
 
در مواقع ابتلا به اسهال حاد آبکی شدید با دفعات بسیارزیاد سریعآً به مراکز بهداشتی درمانی و یا پزشک مراجعه نمایید . ضمن درمان سریع کم آبی در مطب یا درمانگاه ، نمونه برداری از مدفوع جهت کشف سریع بیمرای وبا به عمل میآید

 
● آیا بیماری وبای التور درمان پذیر است ؟
می توان با جبران وفورمایعات و املاح از دست رفته بدن که در اثر اسهال ایجاد شده است وبای التور را بهخوبی و با موفقیت درمان نمود . برای این منظور می توان از مایع درمانی خوراکی به مقادیر زیاد استفاده نمود . بهترین محلول خوراکی برای جبران کم آبی و املاح از دسترفته بدن ، محلول او- آر- اس است


● طرز تهیه محلول او – آر – اس
چهارلیوان پرآب را در یک ظرف تمیز ریخته و کاملاً بجوشانید ( حداقل ۱ دقیقه پس از رسیدن آب به نقطه جوش بگذارید )  تا آب جوشیده سرد شود . یک پاکت محلول او –آر –اس را درظرف محتوی ۴ لیوان آب جوشیده خنک شده بریزید و آنها را بهم بزنید . محلول تهیه شده باید در یخچال نگهداری شود .بعد از هر بار اجابت مزاج شل و آبکی نصف تا یک لیوان ازاین محلول را بخورید.
محلول تهیه شده فقط برای ۲۴ ساعت قابل استفاده است ، درصورت باقی ماندن آن پس از ۲۴ ساعت ، باید محلول اضافی دور ریخته شود و مجدداً باروش فوق ۱ لیتر محلول جدید تهیه شود.
موارد جدی و شدید اسهال علاوه بر روش خوراکی ، به تزریق داخل وریدی سرم های حیاتی نیز نیاز دارند . سرم درمانی در درمانگاه یا بیمارستان یا مراکز بهداشتی درمانی و مطب ها زیر نظر پزشک و یا پرستار دوره دیده صورت می گیرد . علاوه بر جبران آب و املاح از دست رفته ، درمان بیماران با آنتی بیوتیک مناسب نیز ضرورت دارد

سه نکته اصلی در درمان بیماریهای اسهالی:
در هنگام بروز اسهال از آب و مایعات فراوان استفاده نمایید.
از محلول پودراو –آر –اس مایع درمانی خوراکی استفاده گردد.
جهت درمان فوراً به پزشک مراجعه نمایید


راههای پیشگیری از بیماریهای اسهالی از جمله وبای التور چیست ؟
▪ازآب آشامیدنی سالم استفاده شود.
▪در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله کشی وجود ندارد و از آب چاه ، تانکرها ، آب چشمه ها و …. استفاده می گردد ( مثل مواقع حوادث غیرمترقبه از جمله زلزله ، سیل و جنگ و …. ) ، حتماً قبل از مصرف ، آبجوشانده و یا کلرزنی شود ( استفاده از محلول کلر)
▪از سبزیجات و میوه جاتشسته شده و ضدعفونی شده استفاده گردد.
▪قبل از تهیه غذا و توزیع غذا ، قبل ازخوردن غذا ، قبل از دادن شیر یا غذا به کودک حتماً دستها با آب و صابون شسته شود
▪باید دستها در موارد زیر با آب و صابون به طور کامل شسته شود:
بعد ازاجابت مزاج
بعد از شستن و تمیزکردن کودک
بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات ، گوشت ، ماهی و مرغ

. از مصرف غذاهای آماده وغیربهداشتی مثل آب میوه ، معجون ، بستنی ، ساندویچ و شیرموز خودداری گردد.
. ازدست فروشها ( آب زرشک فروشی ها ، گردوفروشی ها ، بلال فروشی ها و …) خرید نکنید.
. در آب رودخانه و جوی ها یا استخرهای آلوده شنا نکنید.
. دورنگهداشتن موادغذایی از دسترس مگس و آلودگی های دیگر
. از مصرف یخ غیربهداشتی خودداری کنید.