چین با نزدیک شدن به فصل زمستان، مراقبت بیماری های تنفسی، به ویژه متاپنوموویروس انسانیHMPV را تشدیدمی کند.مراکز درمانی سرپایی و بیمارستان ها با ترس تکرار تجربه وحشتناک پاندمی کووید19 با اضافه بار مراجعین مبتلا به علایم تنفسی هستند.
افزایش فصلی مواردبیماری های تنفسی در چین امسال به طور ویژه در رسانه های اجتماعی توجهات رابه خود جلب کرده است. مقایسهه با پاندمی کووید-19 که پنج سال پیش از ” ووهان ” آغازشددلمشغولی غالب رسانه های اجتماعی بوده است.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) در بولتن نوامبر- یعنی بیش از یک ماه پیش- افزایش موارد بیماری های تنفسی در چین را برجسته و مورد توجه قرار داده بود و اشاره کرد که عفونتهای تنفسی از اکتبر – یعنی دو مکاه پیش- با شیب کندی در حال افزایش بوده است. در پاسخ، اداره ملی کنترل و پیشگیری از بیماری های چین (NCDPA) یک سیستم پایش آزمایشگاهی را با هدف شناسایی و مدیریت پنومونی (ذات الریه) با منشاء ناشناخته راه اندازی کرده است. این ابتکار برای بهبود ردیابی و پاسخ به افزایش عفونتهای تنفسی مرتبط با زمستان طراحی شده است.
رسانه های اجتماعی به بیمارستان های مملو از بیماران تنفسی اشاره دارند در حالی که در بیانیه اداره ملی کنترل و پیشگیری از بیماری های چین (NCDPA) به افزایش موارد ابتلا به بیماری های تنفسی اشاره شده است اما ذکر شده است که این افزایش موارد متناسب با فصل زمستان و در مقایسه با سال پیش کمتر می باشد.
طبق بررسی های آزمایشگاهی از اجرای نظام دیده وری بیماری تنفسی در چین بیماری شدید تنفسی در بین کودکان و سالمندان از شیوع بیشتری برخوردار بوده است.
به نظر می رسد در حال حاضرعامل بیماری زای (پاتوژن) غالب متاپنوموویروس انسانی (HMPV) باشد.
متاپنوموویروس انسانی (HMPV) نوعی ویروس و عامل بیماری شایع تنفسی ویروسی است که میتواند مجاری تنفسی فوقانی و تحتانی را در همه گروههای سنی درگیر میکند. موارد شدید ابتلا به این ویروس میتواند به علائمی شبیه سرماخوردگی به همراه احتقان بینی و سینوس ها تا برونشیت و ذات الریه منجر شود. دوره نهفتگی این ویروس حدود ۳ تا ۶ روز و مدت بیماری بسته به شدت آن متغیر است.
تحقیقات نشان می دهد که تا سن پنج سالگی، تقریبا هر کودک یک بار به متاپنوموویروس مبتلا می شود. با این وجود چون ایمنی به ویروس کامل نیست، ابتلای دوباره در سنین بزرگسالی امکان پذیر است.
لازم به ذکر است تا به حال داروی ضد ویروس خاصی علیه این بیماری کشف نشده استو این بیماری واکسن هم ندارد.
پس برای پیشگیری می بایست توصیه های کارشناسان بهداشت عمومی مبنی رعایت آداب سرفه و استفاده از ماسک و بهداشت دست ها و شست و ضوی دست با آب و صابون یا استفاده از محلول و یا ژل های ضدعفونی کننده دست را جدا مراعات شود.
بازنویسی:دکتر پیمان پرچمی پانزدهم دی ماه 1403