آشنایی با 9 عارضه مغزی در مبتلایان به کووید-19

آشنایی با 9 عارضه مغزی در مبتلایان به کووید-19

بررسی و تجزیه و تحلیل‌های همه‌گیری‌‌شناختی (اپیدمیولوژیک ) بزرگ نشان داد افرادی که به کووید‌ــ۱۹ مبتلا شده‌اند، بیشتر در معرض خطر اختلالات شناختی مانند مشکلات حافظه قرار دارند.

مطالعات بر اساس تصویربرداری مغز افراد قبل و بعد از ابتلا به کووید‌ــ۱۹ نشان‌دهنده کاهش حجم مغز و تغییر در ساختار مغزی پس از بیماری است.

مطالعه روی افراد مبتلا به کووید خفیف تا متوسط نشان داد که التهاب طولانی‌مدت و تغییرات مغزی معادل هفت سال پیری مغز است.موارد کووید شدید نیازمند بستری‌در بیمارستان یا مراقبت‌های ویژه ممکن است به اختلالات شناختی و آسیب مغزی معادل ۲۰ سال پیری مغز منجرشود

مطالعات کالبدشکافی افرادی که به کووید‌ــ۱۹ شدید مبتلا بودند اما ماه‌ها بعد به دلایل دیگری فوت کردند، نشان داد که ویروس در بافت مغز آن‌ها همچنان وجودو داشت. این نشان می‌دهد که سارس‌ــ‌کوو‌ــ‌۲ (SARS-CoV-2) برخلاف نامش، تنها یک ویروس تنفسی نیست و در مواردی می‌تواند وارد مغز افراد شود.

با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا ماندگاری ویروس در بافت مغزی عامل برخی از مشکلات مغزی مشاهده‌شده در افراد بهبودیافته از کووید‌ــ۱۹ است یا خیر.

مطالعات نشان داده‌اند که حتی زمانی که بیماری خفیف باشد و به طور انحصاری به ریه‌ها محدود شود، باز هم می‌تواند التهاب مغزی ایجاد و توانایی بازسازی و ترمیمبافت همبند سلول‌های مغزی را مختل کند کووید‌ــ۱۹ می‌تواند سد خونی‌ــ‌مغزی را که محافظ سیستم عصبی به‌عنوان مرکز فرماندهی و کنترل بدن است، مختل کند و باعث نشت‌پذیری آن شود. مطالعات تصویربرداری از مغز افراد بستری‌شده با کووید‌ــ۱۹ نشان داد افرادی که دچار مه مغزی بودند، سد خونی‌ــ‌مغزی آنان مختل شده یا نشت‌پذیر بود

یک تحلیل مقدماتی گسترده که داده‌های ۱۱ مطالعه بر روی تقریبا یک میلیون فرد مبتلا به کووید‌ــ۱۹ و بیش از شش میلیون فرد غیرمبتلا را بررسی کرده است، نشان داد که کووید‌ــ۱۹ خطر ابتلا به زوال عقل جدید (New-Onset Dementia) را در افراد بالای ۶۰ سال افزایش می‌دهد.

بررسی‌های آزمایشگاهی روی ارگانوئیدهای مغز انسان و موش که برای شبیه‌سازی تغییرات مغز انسان طراحی شدند، نشان دادند که ویروس سارس‌ــ‌کوو‌ــ‌۲ باعث ادغام سلول‌های مغزی می‌شود. این فرایند عملا فعالیت الکتریکی مغز را مختل می‌کند و عملکرد مغز را به خطر می‌اندازد.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1053811924003951